Header6
logoA
Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Bucătarul are un rol decisiv în transformarea unui restaurant într-o locație frecventată cu predilecție de turiști, de călători în trecere și chiar de localnici.

Importanța bucătarului excelent a fost recunoscută chiar și în curțile domnești medievale. Încântați de preparatele culinare delicioase realizate și servite în mod apetisant de către maeștrii bucătari, unii domnitori au ajuns să prețuiască această meserie în așa măsură încât le-au dăruit acestora pământ ca semn al aprecierii, iar funcția de bucătar al curții domnești s-a transmis de la tată la fiu, fiind de importanță maximă ca persoana care se îngrijește de bucătăria curții să fie una de nădejde. În zilele noastre unui bucătar de excepție nu i se cuvin daruri domnești și nu i se conferă titlul de nobil, dar practicienii acestei meserii declară că a fi bucătar este în sine un dar.

Pentru satisfacerea cerințelor turiștilor care vizitează regiunea numărul hotelurilor, restaurantelor și al pensiunilor este în continuă creștere, dar rămân în competiție doar acele unități care, pe lângă atmosfera aparte și servirea ireproșabilă, oferă oaspeților experiențe gastronomice de neuitat. Bucătarul este o persoană cheie în încercarea oricărei locații de a deveni preferata turiștilor, în special în zonele rurale ale județului Covasna, unde turiștii se întorc nu doar de dragul proximității peisajului natural neatins și al farmecului tradițiilor populare, ci și să guste ori de câte ori mămăliguța cu brânză, cozonacul secuiesc sau chiar pâinea de casă.

Care sunt sarcinile unui bucătar?

  • Realizează diferite preparate culinare (de exemplu gustări calde și reci, supe, mâncăruri din carne, din legume, din paste făinoase, sosuri, salate, deserturi) care să satisfacă exigențele consumatorilor
  • Aprovizionează și pregătește materii prime, stabilește cantitatea și calitatea conform rețetei
  • Pune materiile prime la dospit, fermentat, copt sau fiert, condimentează preparatele culinare
  • Împărțește preparatele culinare în porții
  • Utilizează uneltele și aparatele de bucătărie pentru a transforma alimentele în preparate culinare

Un bucătar excelent…

  • este pasionat de gătit;
  • este deschis către noi experiențe culinare;
  • este creativ;
  • dispune de simț perfect al mirosului și gustului;
  • este rezistent la solicitare fizică;
  • știe să lucreze în echipă;
  • are un stil de viață care permite programul flexibil.

Competențe vizate:

  • Comunicarea la locul de muncă;
  • Desfășurarea muncii în echipă;
  • Aprovizionarea cu materii prime şi auxiliare a locului de muncă;
  • Asigurarea condițiilor igienico-sanitare;
  • Prevenirea poluării mediului;
  • Organizarea cadrului general de deschidere și închidere a activității secției, întocmirea documentelor specifice;
  • Pregătirea gustărilor calde şi reci;
  • Pregătirea antreurilor calde şi reci;
  • Pregătirea mâncărurilor din carne;
  • Pregătirea fripturilor;
  • Pregătirea mâncărurilor din legume, orez, ouă, paste făinoase;
  • Pregatirea preparatelor lichide;
  • Prepararea dulciurilor (deserturilor);
  • Prepararea fondurilor glace;
  • Prepararea mâncărurilor din peşte şi fructe de mare;
  • Realizarea aluaturilor de bază;
  • Realizarea sosurilor;
  • Realizarea salatelor;
  • Realizarea acțiunilor de supervizare și control;
  • Inițierea în elemente de design alimentar.

Durata cursului: 720 de ore (240 de ore teorie, 480 de ore practică)

Intensitate: Cursul se derulează într-un sistem programat de 6 ore teorie pe zi din totalul de 240 de ore, astfel ca după prima săptămână de teorie (30 de ore) se trece la intercalarea teoriei cu practica din unitățile selectate și contractate, astfel încât să se probeze cunoștiințele de teorie dobândite pe parcurs cu activitatea executivă în domeniu. Programarea activității de practică astfel ține seama de derularea părții de cunoștințe teoretice, finalizându-se în ultima lună, când rămâne doar practica în programul cursanților. Practica se desfășoară conform programării maxim 8 ore pe zi, putându-se organiza activități și fracționat și organizat în subgrupe pe cursanți.

Tipul cursului: curs de calificare, nivel 2

Calificarea obținută: Bucătar, cod COR 5122.2.1, cu Certificat de calificare emis de Centrul Propriu de Formare a Adulților din Sfântu Gheorghe

Arie geografică: localități din mediul rural din județul Covasna

Locuri disponibile: 75

Furnizor de formare profesională: Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Covasna