Header6
logoA
Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Bune practici la noi acasă – partea 1: Castelul Daniel din Tălișoara

După poveștile de succes din Franța, Italia și Germania avem plăcerea de a vă prezenta o serie de bune practici din județele Covasna și Bihor. Colecția de bune practici fac parte din studiul interregional elaborat de experții noștri în cadrul activității de suport pentru elaborarea și implementarea strategiilor integrate pentru dezvoltarea inițiativelor locale în zonele rurale.

Un castel romantic în județul Covasna

Datorită unor contexte specifice de istorie socială în regiunea Trei Scaune au fost construite peste 200 de conace și castele. În trecut aceste clădiri aparțineau nobilimii superioare: aristocrații și elitele perioadei respective.

Vizitatorii acestei regiuni vin să cunoască viața nobilimii și clădirile lor uimitoare, care oferă o combinație a atmosferei autentice cu timpurile moderne, devenind locuri ideale pentru trăi o experiență ca-n povești măcar pentru timpul scurt al unui sejur. O parte însemnată a proprietarilor actuali ai conacelor și castelelor au recunoscut valoarea turistică acestora, astfel le-au restaurat conform standardelor și le-au deschis turiștilor.

Una dintre inițiativele remarcabile în acest sens este cazul Castelului Daniel, situat în localitatea Tălișoara, la 4 km de orașul Baraolt și la 32 km de municipiul Sfântu Gheorghe. Castelul Daniel este un monument istoric de clasa A, construit în anul 1621 în stil renascentist târziu, asemănător cu conacele nobilimii din Depresiunea Baraolt.

Castelul a fost ridicat de către baronul Daniel Mihály, fostul căpitan-adjunct al ținutului Trei Scaune. In timp clădirea a suferit diverse modificări a funcționând ca un castel nobiliar până în perioada colectivizării când a fost utilizat ca depozit de cereale. În prezent castelul a fost restaurat de către noii proprietari și a intrat în funcțiune ca și hotel pentru turiștii interesați de atmosfera plăcută și luxul unui castel romantic.

11174791_950017921696685_2667125184332147949_n

Hotel din castel

Proprietarii Castelului Daniel, soții Rácz s-au mutat din București după experiența muncii în mediul corporatist dorind să investească în ceva “palpabil”. El fost angajat în sectorul IT, ia ea fost consultant în marketing și economist, și-au găsit drumul către Ținutul Secuilor fiind conștienți de faptul nu vor găsi aici un loc de muncă conform profesiei, care le-ar putea aduce dezvoltare profesională, materială și motivația suficientă.

O soluție alternativă a fost implicarea în turism. Nu doar ca un moft, ci o reală provocare profesională, dorind să cunoască temeinic una dintre sectoarele deosebite ale turismului, în cazul lor, turismul castelelor.

10940448_899485120083299_1066001142895567340_n

Alegerea castelului a fost aleator, când în anul 2009 au văzut anunțul cu vânzarea castelului Daniel și au început să se informeze despre proprietate. Au achiziționat castelul și au început renovarea și transformarea castelului în hotel. Pentru acoperirea parțială a costurilor au înființat o asociație în cadrul căreia au solicitat fonduri europene. Obiectivul inițiativei și al asociației este restaurarea și protejarea castelului, totodată promovarea și includerea acestuia în circuitul turistic și cultural.

Reabilitarea castelului a durat aproape cinci ani, fiind un monument istoric, de aceea renovarea clădirii s-a realizat cu implicarea profesioniștilor care au descoperit valoroase picturi pe pereți, realizate în tehnica fresco-secco. Cu ajutorul profesioniștilor din domeniul istoriei de artă, constructori și designeri, castelul a păstrat spiritul autentic îmbinat cu standarde moderne.

Astfel conacul dispune de 8 camere pentru oaspeți, un salon pentru conversații plăcute după o zi cu program și cramă cu vinuri prețioase. Fiecare cameră are o tematică, o proprie poveste si majoritatea pieselor de mobilier au fost realizate folosind lemnul scos din castel în perioada renovării.

daniel

Experiența nobiliară nu se limitează doar la confortul camerelor ci este prezent și în gastronomie. Bucătarul-șef al castelului reinterpretează rețetele tradiționale după standardele recente și servește în mod gourmet cu vinuri atent selecționate. Servirea oaspeților este rezolvată cu ajutorul personalului, care fac tot posibilul ca vizitatorii să părăsească locul cu amintiri plăcute și de neuitat.

Oferta turistică a Castelului Daniel este deosebită, diferită de cele din regiune, în sensul în care oferă turiștilor o bine concepută propunere de program pe timpul petrecut acolo. Printre programele recomandate găsim plimbarea cu trăsura la diferite locații tematice, echitație, cunoașterea și practicarea meșteșugurilor vechi și specifice ale ținutului Trei Scaune, vizitarea conacelor renumite din vecinătate. Pentru cei care doresc să petreacă timpul activ, proprietarii castelului organizează în parteneriat cu organizația din Cheile Vărghiș, excursii de alpinism și caving.

Conducerea castelului selectează propunerile pentru programe așa încât să se potrivească cu ideea unui hotel-castel, punând accentul pe calitatea serviciilor oferite. Pe lângă programele oferite de proprietari, și localnicii sunt implicați, în cazul în care prestează servicii în domeniul turistic (preparate de casă, prezentare meșteșuguri, etc.). Aceste programe sunt îmbogățite cu evenimente și manifestări tradiționale, culturale, istorice.

11146309_943013765730434_5452988482100522882_n

Vizitatorii castelului Daniel sunt persoane interesate de istoria, cultura ținutului și care pot să aprecieze faptul că sunt cazate într-un castel-hotel din secolul XVII. Acest segment al turiștilor dorește deservire deosebită, la nivel superior.

Marea majoritate a oaspeților care aleg castelul sunt din țară, sosesc din direcția Bucureștiului, mai puțin din străinătate și aparțin clasei superioare. Explicația pentru acest fenomen poate fi în relațiile pe care le-a cumulat proprietarul și soția sa în capitală. Totodată este o întreprindere recentă, iar vizitatorii sosesc cu ajutorul cunoștințelor. În viitor doresc să deschidă și către turiștii străini, mai ales profitând de efectul Charles, prinț al Marii Britanii.

Oaspeții castelului au necesități mai sofisticate, deoarece doresc să petreacă timpul în natură, în zonele rurale ale țării, dar totodată să primească luxul și confortul unui hotel cu patru stele, cu camere mari, servire impecabilă, mâncare de calitate. Toate acestea împreună cu serviciile și activitățile propuse în program, organizate ca să asigure o experiență unică și fabuloasă. Castelul Daniel oferă spațiul pentru evenimente, manifestări, întâlniri de business, întreprinde organizarea conferințelor și teambuildingurilor.

10991263_912423145456163_8800928817888176694_n

De ce este o bună practică?

Experți în domeniul marketingului, promovarea inițiativei este foarte bună, punând accentul pe publicitate prin internet. Sunt prezenți în presă, fiind o raritate hotelul-castel, de aceea de multe ori sunt căutați de către mass-media. Au dezvoltat parteneriate cu agenții de turism, cu siteuri de rezervare online prin care organizez programe pentru grupe mai mici.

În concluzie putem afirma că inițiativa Castelului Daniel ar trebui urmată, deoarece au deschis către un segment al turismului încă neutilizat, și-au dat seama că castelul-hotel, astfel turismul nobiliar devine un trend. Majoritatea vizitatorilor vin din zona Bucureștiului, deoarece doresc să primească istorie autentică, viață culturală, combinată cu confortul timpurilor moderne, pe care le oferă Castelul.

Fiind experți în domeniul marketingului, promovarea turismului nobiliar este dezvoltat eficient mai ales prin internet și prin implicarea agenților de turism. Acest lucru fiind ajutat de cunoștințele și relațiile bogate pe care le-au dobândit în timpul petrecut în capitală și de efectul Charles, care atrage turiștii interni și străini.

Castelul Daniel nu este singura inițiativă de acest gen din Transilvania. Nu departe de Tălișoara, la Zăbala se află proprietatea familiei Mikes, Count Mikes Estate, iar Castelul Haller din Ogra, în apropierea orașului Târgu Mureș funcționează ca pensiune de o bună perioadă de timp.

Photo credits: http://www.danielcastle.ro, www.facebook.com/DanielCastleHotel