Header6
logoA
Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Bune practici la noi acasă – partea 10: Pensiunea Turul

Pensiunea Turul este localizată în Remetea, Bihor, la 80 de km de trecerea de frontieră de la Borș, având 65 de locuri în 23 de camere, respectiv un camping amenajat în aproprierea pensiunii.

Pensiunea este o întreprindere familială, forța de muncă necesară derulării activității este asigurată de membrii familiei, și numai ocazional sunt implicate și alte persoane din localitate în activități.

profil3

Camerele sunt amenajate pe de o parte în casa familială, ia pe de altă parte în căsuțe de vacanță de lemn, al căror design și construcție au fost realizate de membrii familiei. Tocmai din această cauză, locurile de cazare din aceste căsuțe sunt de o mărime și de un confort sporit față de căsuțele standard disponibile pe piață, turiștii cazați aici beneficiind de baie proprie, încălzire, televizor, etc., facilități care nu sunt incluse în căsuțele standard. În cadrul pensiunii oferta gastronomică constă din mâncăruri tradiționale, gătite din produse locale.

Kép 07

Camping acreditat

Totodată, complexul dispune și de un camping acreditat de principalele organizații de profil din Europa, unde locurile de campare sunt amenajate separat pentru corturi și mașini de camping și sunt dotate cu curent electric și instalație de apă.

Kép 09

Acreditarea campingului de organizațiile de profil din Europa asigură, pe de o parte, turiștii de calitatea serviciilor din camping, și totodată, pune campingul și pensiunea pe hărți turistice europene, asigurând un flux de turiști străini.

Kemping 02

Totodată, pensiunea oferă ghidare turistică la toate obiectivele turistice naturale și istorice din zonă.

De ce este bună practică?

Un element definitoriu al pensiunii este faptul că oferă locuri de cazare de o calitate deosebită, cu un confort sporit, datorită faptului că dispune de căsuțe de lemn cu design personalizat, realizate de proprietari. Apoi, oferta gastronomică este una excepțională din punct de vedere al agroturismului. Sunt folosite fructe şi legume cultivate la pensiune, carne și produse de carne de la animale crescute de proprietari, respectiv de localnici, lapte natural, etc. Totodată, rețetele și condimentele folosite sunt tradiționale, astfel completând paleta gastronomică.

380357_311462582259323_1273102381_n

Pensiunea a fost prima de acest gen din localitate și din regiune, astfel putem considera afacerea ca o inovație în contextul local. Modelul de afacere familial, unde toate activitățile sunt demarate de membrii familiei este unul de succes în contextul în care dezvoltarea mărimii pensiunii și a afacerii implicit nu se află în planurile de viitor ale proprietarilor.

535739_311468025592112_2013749167_n

Pensiunea este ancorată în comunitatea locală, deoarece când este nevoie de mai multe persoane pentru a putea face față fluxului de turiști, la pensiune lucrează localnici. Totodată, din cauza faptului că volumul mare de produse agricole și de carne necesare în pensiune nu poate fi produs în totalitate de pensiune, când este nevoie, aceste produse sunt cumpărate din comunitatea locală. Totodată, prin oferta gastronomică, respectiv prin circuitele ghidate în patrimoniul natural din împrejurimi, pensiunea valorifică într-un mod demn de urmat cultura locală și patrimoniul natural din regiune.

02

Pensiunea reușește să întrunească toate activitățile unei pensiuni agroturistice, este o pensiune agroturistică în sensul real al cuvântului. Folosește produse agroalimentare din producția proprie, respectiv din comunitate, oferă o ofertă gastronomică tradițională, prezintă într-un mod prielnic patrimoniul natural din regiune și, totodată, oferă turiștilor un confort sporit în căsuțele de lemn unicate.

10322771_740681135953822_3315987999916639812_n

Calitatea serviciilor, atât a cazării, cât și a ofertei gastronomice, respectiv a tururilor ghidate este de nivel ridicat. Totodată, se adresează mai multor tipuri de turiști, având în ofertă mai multe posibilități de campare, respectiv de cazare în pensiune. Este o întreprindere inovativă în contextul local, și este ancorată în comunitatea locală. Pensiunea oferă un exemplu demn de urmat pentru viitorii antreprenori în domeniul agroturismului, modelul poate fi replicat atât în județul Bihor, cât și în județul Covasna, deoarece există resursele gastronomice și naturale potrivite pentru acest tip de turism.

Citește și interviul realizat cu proprietarul pensiunii pentru a vedea cum a reușit să creeze de la zero o întreprindere de succes!

Photo credits: http://remeteturul.panaweb.hu/, Copyright © Mind-Rural