Header6
logoA
Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Bune practici la noi acasă – partea 4: Întreprinderile turistice Daragus SRL, Băile Bálványos

După poveștile de succes din Franța, Italia și Germania avem plăcerea de a vă prezenta o serie de bune practici din județele Covasna și Bihor. Colecția de bune practici fac parte din studiul interregional elaborat de experții noștri în cadrul activității de suport pentru elaborarea și implementarea strategiilor integrate pentru dezvoltarea inițiativelor locale în zonele rurale.

Băile Bálványos este o stațiune balneoclimaterică situată la nord-vest de orașul Târgu Secuiesc și este caracterizată prin prezența numeroaselor izvoare de ape minerale și de emanații post vulcanice prezentate sub forma de mofete.

Administrativ-teritorial aparține comunei Turia. Arealul este situat atât pe versantul sudic al Munților Bodoc, cât și pe cel al Masivului Puturosu, aflând la o altitudine de peste 800m, în apropierea lacului vulcanic Sf. Ana (10 km) și la 4 km de cea mai mare grotă sulfuroasă din Europa, Puturoasa.

furdo

Datorită resurselor naturale cu calități terapeutice, stațiunea Bálványos oferă vizitatorilor un peisaj uimitor cu munții din împrejurimi și un loc ideal pentru tratamente, recreere, odihnă sau drumeții pline de experiențe naturale.

În această bună practică vom prezenta o întreprindere turistică extinsă, incluzând trei pensiuni agro-turistice funcționabile în stațiunea Bálványos (Pensiunea Transilvania, Pensiunea Cetate și Pensiunea Carpați).

VARPANZIO-PENSIUNEA-CETATE-BAILE-BALVANYOS_01

Un întreprinzător turistic cu vastă experiență în domeniu

Proprietarul întreprinderilor dispune de o experiență profesională din punct de vedere al domeniului turistic cu o vechime de 20 de ani. În anii ‘80 el a fost primul proprietar de restaurant din regiune.

În primii ani, împreună cu lucrătorii din sectorul hotelier în stațiune au fondat o companie pentru a supraveghea mai bine și a dezvolta turismul rural. Această încercare a funcționat timp de doi ani, după care proprietarul și-a înființat propria întreprindere, Daragus SRL, care în prezent ocupă 37 de angajați în domeniul ospătar, recepționer, chelner, personal de curățenie, etc.

Fondatorul întreprinderilor Daragus ste președintele ANTREC (Asociația Națională de Turism Rural și Ecologic Covasna) și Asociației Turia-Bálványos 1307, primarul comunei Turia, fost bucătar de șef și profesor universitar la universitatea din București în domeniul gastronomiei și ospitalitate.

VARPANZIO-ETTEREM-RESTAURANT-CETATE-BAILE-BALVANYOS_10

De ce este o bună practică?

Antreprenorul a recunoscut avantajele regiunii Băile Bálványos, fiind situată în mijlocul țării, poziție foarte importantă din punct de vedere turistic, deoarece este punct de trecere către Valea Prahovei, prin care atrage turiști din Ploiești, București și Constanța. Vizitatorilor din capitală și sudul țării le place natura neatinsă de om, liniștea, gastronomia secuiască, precum și serviciile care sunt mai ieftine comparativ cu ceea ce se găsește în Valea Prahovei.

Situată în curbura Carpaților, la defileul Oituzului, stațiunea este populară pentru cei din zona Moldovei (Bacău, Galați, Brăila). Totuși, județul Covasna face parte din Ținutul Secuilor, astfel atrage turiști și din Ungaria prin limba și cultura comună (turismul etnic).

De ce este o stațiune atractivă Băile Bálványos?

Programele oferite de către proprietarul pensiunilor mai sus menționate sunt variate și atractive pentru membrii fiecărei etnii. Găsim pachete de programe focusate pe resursele naturii precum Peștera Puturoasa, izvoarele de ape minerale, mofete sau munții înconjurători, ideali pentru drumeții (având marcaje turistice), biodiversitatea bogată, aerul curat și atmosfera liniștită pentru relaxare și recreere.

balvanyos vara_652_472_100

În județul Covasna, distanțele sunt mici, astfel se pot organiza excursii de o zi, prezentând resursele antropice ale mediului rural (monumente istorice, conace, cetăți, biserici, case memoriale, etc.) și reperele culturale, precum Pomana Porcului și alte festivități.

Pe lângă prezentarea obiectivelor turistice prin programe organizate la cererea turiștilor, este importantă gastronomia locală, deoarece turiștii sunt atrași de mâncărurile specifice zonei, împreună cu tradițiile locale. Fiind bun gospodar și gazdă pricepută, oferta gastronomiei este diversificată de la gustul românesc, secuiesc, unguresc până la specialităţile de origine săsească. Toate sunt produse locale din grădina proprietarului, având chiar propria marcă pentru legumele conservate.

Vizitatorii stațiunii Bálványos după cum am sugerat la început, sosesc din zona Bucureștiului, Moldova, Ungaria și din secuime. Ei doresc să petreacă timp de la 5 zile până la 2 săptămâni în liniștea cadrului natural. Excursiile din această regiune sunt favorizate mult de către familii, care se dovedesc un segment bun al turismului, deoarece au venituri medii, însă cu ocazia vacanței cheltuiesc mai mult. Gradul de acoperire al pensiunilor este vara și iarna, în jurul sărbătorilor, când nu se mai găsesc locuri la ultimul minut.

LKP6

Un exemplu de urmat

În final se poate afirma că această întreprindere este o practică bună, deoarece a fost inovativă, fiind printre primii din regiune, care s-a ocupat cu sectorul hotelier. Dobândește o cunoștință amplă despre profesia turismului, împreună cu o experiență acumulată de-a lungul anilor. Cunoaște temeinic mediul înconjurător cu potențialul lui turistic și așteptările turiștilor, astfel organizează programele pentru vizitatori.

Promovarea inițiativei se realizează mai ales prin internet, dar și prin prezență la târgurile turistice, fiind prezent la cele mai multe siteuri de cazare online.

Putem conchide că prin interesul, voința, priceperea și capacitatea de organizare a personalului conducător, implicit și a echipei sale de angajați, agro-turismul poate funcționa foarte bine. Cu un pachet de programe bine gândite și executate, se pot determina pe turiști să revină în viitor cu multă plăcere la stațiunea Băile Bálványos.

Photo credits: http://www.balvanyos.eu, www.torja.info