Header6
logoA
Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Bune practici la noi acasă – partea 5: Conacele Kálnoky, Micloșoara

După poveștile de succes din Franța, Italia și Germania avem plăcerea de a vă prezenta o serie de bune practici din județele Covasna și Bihor. Colecția de bune practici face parte din studiul interregional elaborat de experții noștri în cadrul activității de suport pentru elaborarea și implementarea strategiilor integrate pentru dezvoltarea inițiativelor locale în zonele rurale.

Reședința prințului Charles

Conacele reprezintă o componentă importantă în oferta turismului antropic din mediul rural al județului Covasna. Turismul generat de vizitarea acestor clădiri monumentale contribuie la creșterea valorii regiunii. Alături de valorile lor istorice și culturale aceste construcții arhitecturale reamintesc imaginea vremurilor trecute. Povestea devine și mai prețioasă, deoarece acestea se află în proprietatea unor familii istorice ale Transilvaniei, cu origini din perioada medievală obscură, așa cum este cazul familiei Kálnoky.

count_kalnoky_guest_house_transylvania_romania_2

Astfel în județul Covasna există un mare potențial în turismul nobiliar și turismul-castel, fiind renumit atît pe piața națională, dar și cea internațională. Motivul popularității poate fi explicat cu factorul Charles.

Datorită relației strânse dintre prințul Charles și familia Kálnoky acesta a vizitat deseori Ținutul Trei Scaune, cumpărând chiar o casă de oaspeți în localitatea Valea Zălanului, pe care a renovat-o asemănător conacelor din regiune și a transformat-o în reședință temporară.

Turism nobiliar la Micloșoara

Castelul Kálnoky și conacele din împrejurările lui reprezintă o bună practică în domeniul turismului nobiliar. Castelul a fost construit în anul 1500, în centrul satului Micloșoara, și a fost folosit inițial drept conac de vânătoare pentru familie. Arhitectura îmbină mai multe stiluri și elemente de baroc, renascentist și neoclasic.

Castelul a fost abandonat și neutilizat timp de 50 de ani. În prezent clădirea se află în proprietatea familiei fiind restaurat, a devenit o locație turistică frecventată și apreciată de turiștii străini.

miklosvar_2

Clădirile includ 11 camere, fiecare cu câte două paturi, salon cu o vedere superbă asupra peisajului, respectiv o cramă la subsol, ideală pentru evenimente de gustare a vinului și o bucătărie externă.

Fiecare cameră este decorată cu mobilier vechi în stil tradițional secuiesc, accentuând valorile moștenite, combinate însă cu elemente de comfort modern.

lodging

Fiecare proprietate are livada și grădina proprie, astfel mâncarea servită oaspeților este produsă de bucătăresele conacelor sau este asigurată de la localnici. Produsele alimentare sunt produse în gospodăria proprie sau sunt procurate sunt cumpărate de la agricultori locali. Alimentele pregătite de ospătari localnici sunt preparate după rețete tradiționale transmise din generație în generație.

vacsora-nagy

Personalul proprietății Kálnoky format din chelneri, ospătari, doi administratori care se ocupă de proprietate, precum și ghid turistic specializat, care cunoaște istoria, tradițiile și frumusețile naturale ale zonei sunt oameni locali.

De ce este o bună practică?

Contele a recunoscut avantajul cooperării cu localnicii, astfel conaciile având un impact puternic în comunitatea locală reușind să păstraze tradițiile și valorile locale. Contează mai mult pasiunea pentru munca făcută decât profesionalismul, aspect important al bunei practici, care ar trebui urmată.

Fondurile generate de conacele și de casele de oaspeți sunt reinvestite în mediul cultural și natural pentru a menține și a reînnoi valorile moștenite ale regiunii. Astfel scopul acestei inițiative este de a încânta vizitatorii prin descoperirea bogățiilor Ținutului Secuiesc și promovarea acestei bune practici, ca un model de dezvoltare sustenabilă.

Oferta turistică este variată, printre programele recomandate se găsesc, pe de o parte cele culturale și istorice, pe de altă parte cele tradiționale. Localitatea Micloșoara, aflată într-o zonă cu peisaj superb, biodiversitate unică, devenind atrăgătoare vizitatorilor care doresc să petreacă timp în natură.

horses

În fiecare anotimp al anului, localitatea are ceva de dăruit iubitorilor de natură. Primăvara și vara sunt pline de multitudinea de culori oferite de florile sălbatice, de muzica compusă din ciripitul păsărilor. Toamna oferă o gamă de culori date de covorul frunzelor căzute și o atmosferă plăcută, plină de viață pe care le aduce recolta, iar iarna încântă cu tăcerea profundă.

Majoritatea programelor organizate sunt excursii în natură, cu ajutorul unui expert care cunoaște biodiversitatea ținutului alături de cunoașterea trecutul și prezentul Transilvaniei, istoria, tradițiile. Oaspeții conacelor Kálnoky au posibilitatea de a se întâlni cu localnicii, să participe la evenimente și manifestări locale, să cunoască meșteșugurile satului și să guste specialități locale. Cei care doresc singurătate și intimitate, pot să descopere singuri misterele zonei.

Turiști din Marea Britanie

Majoritatea vizitatorilor care aleg turismul nobiliar sunt străini, mai ales din Marea Britanie. Majoritatea acestora locuiesc în suburbiile clasei superioare ale Londrei, fiind persoane influente: ofițeri, nobili sau foști diplomați în prezent fiind pensionari. Soțiile lor își petrec timpul cu grădinărit, au înclinații artistice și sunt active în cluburi comunitare. Au călătorit mult și le place Transilvania datorită biodiversității variate, având o cunoaștere aprofundată despre natură. Apreciază valorile trecutului și natura, care sunt neafectate de actuala societate de consum și au ocazia de a regăsi farmecul secolelor care îmbină armonia dintre natură și comunitatea umană. Petrec aici o săptămână sau două.

hiking2

O a doua categorie de vizitatori, într-o proporție mai mică, sunt numiți ”wannabe”. Ei trăiesc tot în Marea Britanie, au venituri mai mici decât prima categorie dar au aspirații nobiliare, cu ocazia călătoriei în Transilvania pot avea impresia apartenenței la aceeași clasă socială.

Promovarea turismului nobiliar este axată pe posibilitățile internetului. Rezervările se fac de cele mai multe ori online. Această inițiativă are referințe foarte bune la site-urile de recrutare interne și externe. Trebuie menționat factorul Charles care atrage atât turiștii interni și cât și vizitatorii străini.

lodging_01a

Rețeaua de conectare este extinsă, sunt prezente în prospecte de promovare străine, precum în magazinul National Geographic. Cu toate acestea cooperează și cu agenții de turism locali și stau în parteneriat cu agenții de turism din Anglia. Dar majoritatea turiștilor conacului Kálnoky fac rezervări direct de la contele castelului. Mai ales categoria ”wannabe” este care a venit cu ajutorul agențiilor de turism din Anglia.

Un model pentru un viitor viabil

Menționăm că însăși familia Kálnoky susține că domeniul lor nu este doar o parte a trecutului și a monumentelor istorice, ci mai degrabă un model pentru un viitor viabil.

În acest caz putem vorbi despre o bună practică în domeniul turismului deoarece proprietarii au beneficiat de rețeaua de conectare și de cunoștințe în rândul nobilimii și au introdus acest capital social în circuitul turismului. Cu toate acestea factorul Charles a ajutat foarte mult în atragerea turiștilor interne și străini.

11182328_1072364939447410_3519833282168529639_n

Photo and video credits: http://www.transylvaniancastle.com, www.facebook.com/thekalnokyfoundationandguesthouses