Header6
logoA
Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Bune practici la noi acasă – partea 6: Master Adventure

Întreprinderea a luat ființă în anul 2007, ea pornind de la un cerc de prieteni care practicau sporturile nautice montane, și au găsit o nișă de piață la nivel național în acest domeniu.

Principala activitate a întreprinderii constă în organizarea de ture de rafting și caiac, respectiv alte sporturi montane (ture de bicicletă, alpinism, speologie, etc.) în regiunea Vadu Crișului, regiune dominată de munți, peșteri, de Crișul Repede și văile formate de apă, care conferă, astfel, o locație prielnică pentru aceste sporturi. Totodată, echipa organizează și team-buildinguri outdoor și indoor, în special pentru corporații mari din țară și din străinătate.

De ce este bună practică?

Unul dintre elementele definitorii ale acestei bune practici constă în faptul că echipa cu care a pornit întreprinderea a recunoscut că există o piață pentru aceste sporturi, și totodată s-a organizat în mod exemplar pentru a reuși să ofere o experiență turistică nautică montană pentru clienți. Prin acest demers pot fi considerați inovatori în contextul în care aceste tipuri de servicii pentru turism nu au fost existente pe piață.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pe de altă parte, modul în care recrutează personalul întreprinderii este unul exemplar. În cadrul bunei practici viitorii ghizi de rafting sunt instruiți pas cu pas în cadrul echipei, lucrează cu ghizi care manevrează bărcile, învățând partea practică a meseriei, iar apoi completează experiența dobândită și cu un modul teoretic, pentru a putea absolvi cu brio trainingul și examenul organizat de IRF (International Rafting Federation). Toți ghizii din întreprindere dețin acest certificat în domeniul raftingului, recunoscut la nivel internațional. Totodată, este important de menționat faptul că majoritatea angajaților și colaboratorilor bunei practici provin din regiune, sunt localnici.

În ceea ce privește calitatea serviciilor oferite, Master Adventure asigură calitatea prin trei aspecte: pe de o parte, prin trainingul exemplar, recunoscut la nivel internațional a ghizilor, apoi prin reînnoirea continuă a echipamentelor de rafting (bărci, căști, veste, etc.) respectiv prin folosirea adecvată a cadrului natural din regiune, prin aceste sporturi nautice turiștii pot parcurge distanțe considerabile, experimentând natura și relieful montan într-un mod unic, care nu poate fii experimentat prin alte căi de acces.

eza-06

Acest tip de turism este unul care nu produce daune în cadrul natural, spre deosebire de turiștii care petrec mai multe zile în regiune cu cortul și lasă deșeurile în natură, acest tip turiști fiind o problemă accentuată în regiunea Vadu Crișului. Totodată însă, prin faptul că activitatea bunei practici este strâns legată de cadrul natural, activitatea se poate desfășura numai în condiții naturale prielnice, iarna nu există activitate în cadrul bunei practici.

Bună practica este ancorată în societatea locală prin mai multe pârghii: pe de o parte, ghizii de rafting sunt localnici, iar la fiecare extindere a echipei acest aspect este luat în considerare. Totodată, majoritatea ghizilor sunt tineri.

P7021582

Apoi, turiștii sosiți la Vadu Crișului pentru rafting, de cele mai multe ori sunt cazați în locurile de cazare din regiune, buna practică aducând astfel un plus important la numărul de turiști cazați în regiune. Totodată, acești turiști folosesc și alte servicii și produse conexe turismului, astfel contribuind la dezvoltarea comunității locale.

Aproape toată echipa bunei practici vorbește limbi străine într-un mod avansat, astfel au posibilitatea de a colabora cu agenții de turism și turiști din străinătate.

Principalele concluzii sunt faptul că bună practica oferă o calitate exemplară în serviciile destinate turiștilor, este inovativă, echipa fiind prima în acest domeniu în regiune, au găsit o nișă de piață pe care au reușit să o exploateze într-un mod exemplar, recrutarea personalului se face din rândul tinerilor din regiune, și prin acest fapt, respectiv prin numărul mare de turiști aduși la locație contribuie la dezvoltarea economică a localității și a comunității locale.

Totodată, noile întreprinderi turistice create în regiune pot beneficia de avantajul unui flux însemnat de turiști care se află deja la locație. Bună practica totodată urmează un tip de turism care nu produce pagube în cadrul natural.

Buna practica poate fi urmată în mai multe zone din județele Covasna și Bihor, singura resursă necesară limitatoare fiind cadrul natural montan în care se desfășoară activitățile.

Photo credits: http://www.rafting-kayaking.ro