Header6
logoA
Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Bune practici la noi acasă – partea 7: Asociația AQUASIC

Județul Covasna, cunoscut de mult timp pentru apele minerale și stațiile balneare, deține una dintre cele mai mari și bogate zăcăminte de apă minerală din țară și din Europa. Acest fenomen al naturii a favorizat apariția multor stațiuni balneare și balneoclimaterice.

Mii de izvoare de apă minerală

Sunt cunoscute mii de izvoare de apă minerală, unele devenite branduri, altele cunoscute doar de localnici, care sunt folosite ca leacuri pentru diverse boli. În unele localități aproape că nu se mai găsesc fântâni cu apă dulce, doar cu apă minerală, fiecare având alt conținut mineral, alt gust și alte proprietăți curative.

Pe teritoriul județului izvoarele de ape minerale sunt înșiruite de-a lungul a două linii orientate pe direcția nord-sudică, prima pe versantul vestic al Munților Bodoc, unde găsim izvoarele de la Băile Șugaș, Bodoc, Arcuș, Bálványos, Micfalău și Malnaș-Băi cu ape carbogazoase, bicarbonate, potasice, calcice, magnezice, cloruro-sodice, etc.

10845981_781844421852850_8672746857132815347_n

Valorificarea acestora s-a realizat doar într-o mică măsură față de posibilitățile de exploatare a resurselor. Apele minerale valorificate prin îmbuteliere pentru apă de masă sunt la Biborțeni, Bodoc, Malnaș-Băi, Covasna și Vălcele.

Apele minerale valorificate cu scopuri terapeutice în stațiuni balneo-turistice de importanță locală sau chiar națională sunt la Băile Bálványos, Belin, Covasna, Hătuica, Malnaș-Băi, Olteni, Șugaș-Băi și Vălcele.

Drumul Apelor Minerale

Pentru a revitaliza turismul balnear din județul Covasna, liderii locali ai localităților menționate de mai sus au implementat un proiect din fonduri europene, numit: ”Drumul Apelor Minerale”, în anul 2006.

borbizeklogo

În cadrul acestui proiect s-a urmărit să reaprindă, să reamintească cultura tradițională bazată pe stațiunile de apă minerală combinată cu cerințele moderne de astăzi. Cu ajutorul fondurilor primite au fost reabilitate 8 stațiuni din județ, care sunt denumite după izvoarele naturale de apă minerală.

Scopul proiectului era crearea unei infrastructuri puternice de turism balnear. Acesta presupunea amenajarea clădirilor de băi, pavilioane de ape minerale, și reamenajarea izvoarelor naturale din localitate.

AQUASIC

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AQUASIC este o inițiativă formată în anul 2012, cu scopul promovării potențialului de turism și turismului balnear în județul Covasna, mai ales în cadrul obiectivelor realizate cu ajutorul programului „Drumul apelor minerale – A borvíz útja”, precum: Belin, Vâlcele, Hătiuca, Malnaș-Băi și Olteni.

1465185_602658189771475_1732940343_n

Membrii asociației sunt unitățile administrativ-teritoriale ale comunelor menționate de mai sus. Finanțarea asociației se realizează prin plătirea taxei de apartenență a comunelor și din biletele de intrare în stațiunile de recreare. Pentru dezvoltări planificate în viitor, asociația necesită și fonduri europene.

În ceea ce privește resursele umane ale întregului organizații, în momentul respectiv erau 16 angajați, dintre care două fiind responsabili de îngrijirea sarcinii administrative, iar restul angajaților era împărțit în grupe de câte trei persoane, la fiecare localitate unde este punct de funcționare. Ei supraveghează mașinile și băile, dau biletele la intrarea în baza de tratament și asigură un mediu igienic.

553321_806302119407080_3375215343702103955_n

Serviciile oferite de aceste stațiuni de tratament sunt foarte variate. Găsim piscine cu apă caldă, respectiv apă rece, băi cu apă caldă, salon de masaj, saună, aparate fitness, pentru cei care doresc agrement: mese pentru jocuri de societate, tenis de masă respectiv biliard.

Centrul de tratament din Hătuica dispune de băi carbogazoase în căzi cu apă caldă și în căzi cu hidromasaj, există saună și infrasaună, salon de masaj și aparate cardiofitness. Acesta diferă de celelalte centre prin faptul că la etajul clădirii sunt amenajate șase camere de oaspeți, care pot fi utilizate de către persoanele care stau un timp mai îndelungat pentru o ședință de tratament, astfel necesită cazare, dar și de turiștii care trec în vizită.

Este o inițiativă de urmat și prin faptul că centrul de tratament este pregătit pentru primirea persoanelor cu handicap, având o cameră și o baie medicinală dotată cu dispozitive specifice, iar deplasarea dintre cele două nivele în interiorul clădirii este soluționată cu un lift.

o_19g2ksnu611up4q614bjf9512va14

În aceste stațiuni apele minerale, în urma efectului terapeutic al acestora, sunt incluse în tratamentul diferitelor boli. Astfel, se poate folosi în cura internă pentru ameliorarea simptomelor bolilor aparatului digestiv, sau, de exemplu, băile cu ape sulfuroase sunt indicate în tratarea simptomelor de reumatism articular și abarticular, în unele afecțiuni ale sistemului nervos periferic, în tulburări ale circulației periferice, cât și în afecțiuni dermatologice.

Populația țintă care frecventează stațiunile de tratament sunt localnicii regiunii, cu vârsta medie sau mai tineri, ori familiile cu copii mici. Pentru ultima categorie, această inițiativă este perfectă datorită băilor cu adâncime mică și a apei încălzite.

Vizitatorii stațiunilor, cel mai probabil sosesc dintr-o zonă de 20 de km distanță de la localitatea în care funcționează centrul. Prezența vizitatorilor dincolo de graniță este redusă. Majoritatea turiștilor străini sunt rudele localnicilor, care au venit în vizită, deci este prezent un fel de turism VFR (visiting friends and relatives).

Stațiunea de tratament din Hătuica dorește să se deschidă către turiști străinii imediat ce se vor rezolva problema cu licențele la mofetă și ape minerale. Stațiunea din Hătuica este foarte populară între vârstnici, deoarece oferă mai multă intimitate prin căzi separate.

o_19g2ksnu72vr2kv3cu46f78v19

La Vălcele, marea majoritate a turiștilor sosește din direcția Brașovului și cuprinde turişti de etnie română.

Marketingul asociației se concentrează pe oportunitățile internetului, având un website actualizat, dar necesită dezvoltare în continuu.

De ce este bună practică?

În concluzie ne putem exprima că activitatea asociației este o bună practică, fiindcă implică localnicii, creează locuri de muncă, iar oferta serviciilor în principal este pentru localnici.

Inițial localnicii aveau o atitudine sceptică față de stațiunea de tratament, dar în prezent au devenit utilizatorii permanenți și entuziaști atât ai terapiei pe bază de apă minerală cât și a distracției ce le conferă aceste centre. Un alt motiv pentru care această inițiativă trebuie urmată este faptul că utilizează bine resursele naturii (apele minerale și gazele), fără să dăuneze mediului înconjurător.

Photo credits: http://www.aquasic.ro/, https://www.facebook.com/Aquasic