Header6
logoA
Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Bune practici la noi acasă – partea 8: Asociația ”Lumea pierdută”

Diversitatea formelor naturale este o atracție turistică, implicată în circuitul economic al cadrului natural ca și activitate turistică. Vizitatorii mediului natural doresc să admire peisajul neatins de om sau cu modificări nesemnificative din partea omului.

Pentru ca unele resurse naturale să fie admirate, omul a trebuit să intervină și să construiască infrastructură turistică potrivită zonei naturale respective (căi de acces, puncte de odihnă). Peșterile și cheile cu resursele naturale ale reliefului reprezintă potențial turistic, fiind una dintre cele mai spectaculoase puncte de atracție, fascinând vizitatorii regiunii.

400594_546129812106184_169266711_n

Asociația ”Lumea pierdută” a fost înființată în anul 1996 cu scopul de a proteja mediul natural, de a supraveghea ținutul pădurilor din rezervațiile naturale, pe primul loc intre acestea aflându-se Rezervația Naturală Cheile Vârghiș.

Printre obiectivele lor găsim promovarea drumețiilor civilizate, cultivarea turismului activ de peșteră. Această asociație este în parteneriat cu mai multe municipalități, organizații civile la fel și din domeniul protecției mediului natural.

Rezervația naturală Cheile Vârghișului

În cea mai nordică ivire a Munților Perșani din Carpații Orientali se situează Rezervația naturală Cheile Vârghișului, în zona limitrofă a județelor Harghita și Covasna, împărțită administrativ între localitățile Mereni și Vârghiș.

Această rezervație reprezintă una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice, fiind o arie protejată de interes național, care se întinde de-a lungul râului Vârghiș, ce izvorăște din Munții Harghita.

945282_546128602106305_802550051_n

Rezervația ocupă o suprafață de 830 ha și a fost înregistrată în cadrul programului de protecție națională în 1980. Prin activitatea erozivă a râului Vârghiș s-au format stânci calcaroase și nenumărate peșteri încă din perioada glaciară. Până în prezent sunt explorate și cartate 125 de peșteri, iar lungimea totală a galeriilor de peșteri depășește 7 km, conținând depozite arheologice, fosilifere și forme endocarstice.

Cea mai cunoscută dintre acestea este Peștera Orbán Balázs, numită și Peștera Merești, care a fost descoperită la sfârșitul secolului al 18-lea, iar prima descriere detaliată se leagă de numele etnografului Orbán Balázs. Prima peșteră explorată din Transilvania are o lungime de 1527 m.

940931_546129595439539_1774370100_n

În galeria peșterii, pe suprafaţa pereților se regăsesc inscripții și semnături ale unor vizitatori faimoşi care au admirat cavitatea din Vârghiș, precum Orbán Balázs, Jókai Mór, Fekete István, Wesselényi Miklós și englezul John Paget.

Biodiversitatea rezervației este foarte bogată, plină cu specii botanice, marea parte a lor fiind protejate la nivel european. Rezervația Vârghiș include o poiană a narciselor și un parc dendrologic. Peșterile au o importanță aparte pentru mai multe specii de lilieci. În teritoriul rezervației găsim 19 specii din cele 30 de specii existente în România.

931235_553421718043660_1024717914_n

Rolul Asociației ”Lumea pierdută”

Asociația asigură protecția zonei de conservare prin supravegherea rezervației, astfel având grijă de valorile naturale și de puritatea zonei respective. Membrii asociației prin voluntariat marchează trasee, plasează panouri de informare, construiesc podețe, evitând traversarea directă prin apă, astfel rezervația având poteci amenajate, accesibile tuturor vizitatorilor indiferent de condiție fizică, experiență sau vârstă.

11536137_969175929801568_4660879941074307489_n

Pe lângă construirea noilor podețe, se asigură întreținerea şi a celor vechi. Rezervația naturală Cheile Vârghiș dispune de mai multe trasee marcate cu indicatoare (albastru, roșu și galben) care leagă peșterile mai cunoscute, iar durata drumurilor este de la 30 de minute până la 3 ore. Restul peșterilor nu se pot vizita fără aprobarea și prezența ghidului turistic.

Totodată au grijă şi de curățenie în teritoriul rezervaţiei, membrii îndepărtează în mod regulat gunoiul acumulat. În colaborare cu celelalte organizații la nivel regional și național, deseori organizează evenimente speologice.

1198948_orig

Asociația cuprinde o echipă de voluntari de 5-7 persoane, care la dorința turiștilor organizează ture în peșteră și oferă serviciul de ghid turist. Pentru această muncă voluntară primesc rambursarea cheltuielilor de deplasare și o diurnă de zi. Dacă vremea este bună pentru excursii în mediul natural, există weekenduri cu peste 200-300 de turiști, ceea ce subliniază faptul că rezervația este un obiectiv turistic foarte atractiv pentru cei dornici la turismul activ.

În viitorul apropiat, cu sprijinul financiar al Ministerului Mediului, în colaborare cu primăria din comuna Vârghiș, asociația dorește sã înfiinţeze un centru de vizitare pentru supravegherea mai eficientă a rezervației naturale și pentru primirea turiștilor.

941527_553418361377329_2119162854_n

În vecinătatea clădirii construite, asociația dorește să creeze un spațiu cu condiții civilizate pentru camping. Anual, vara sunt organizate tabere cu corturi pentru copii și pentru cei interesați în speologie, în alpinism sau pentru iubitorii turismului activ.

Vizitatorii rezervației sosesc mai ales din direcția Bucureștiului, dar există potențial și pentru turiștii străini, dovedit prin prezența acestora la un nivel din ce în ce mai ridicat, în fiecare an. Rezervația se bucură de popularitate și în ceea ce priveşte excursiile organizate de grupuri de turiști din Ungaria.

De ce este bună practică?

În final, putem confirma că Asociația ”Lumea pierdută” este o bună practică, deoarece a recunoscut importanța valorilor naturale (biodiversitatea, peșterile) din rezervația Vârghiș, și a promovat turismul activ, care este o inițiativă unică în Ținutul Pădurilor (Erdővidék).

5776825_orig

Un alt motiv pentru care trebuie urmată această inițiativă este faptul că motivează grupuri de persoane, voluntari, care se ocupă de întreținerea traseelor marcate și oferă serviciul de ghid turist. Totodată pun accentul şi asupra protecției mediului și la respectarea curățeniei în natură.

Photo credits: www.vargyasszoros.org, Pagina Facebook a Asociației