Header6
logoA
Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Bune practici la noi acasă – partea 9: Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă – Bihor

CAPDD Bihor este un parteneriat între două instituţii şi două ONG-uri: Consiliul Judeţean Bihor, Facultatea de Protecţia Mediului Oradea, Federaţia Română de Speologie şi Centrul Regional de Supraveghere Ecologică “Munţii Apuseni”.

Din februarie 2010, CAPDD Bihor deţine custodia sitului Natura 2000 ROSCI 0062 „Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului”, sit care se întinde pe o suprafață de 38,813 ha, pe raza comunelor Auşeu, Aştileu, Bulz, Bratca, Căbeşti, Curăţele, Dobreşti, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Pomezeu, Remetea, Roşia, Şuncuiuş, Ţeţchea, Vadu Crişului, Vârciorog şi a oraşelor Aleşd şi Beiuş.

pc

Organizația are în administrare două obiective turistice naturale importante pentru turismul bihorean, respectiv Peștera cu Cristale din Mina Fârcu și Peștera Meziad. Principalele activități desfășurate sunt servicii de vizitarea peșterilor, tiroliană, via ferrata, traseuri tematice și traseuri turistice.

Obiectivul organizației este, pe de o parte, administrarea corectă și durabilă a sitului aflat în administrare, iar pe de altă parte includerea obiectivelor într-un cadru mai larg, transformarea locațiilor în destinații turistice cu o ofertă de servicii largă, diversificată, de pe urma cărora să beneficieze comunitățile locale, prin transformarea vizitelor de câteva ore la peșterile amenajate, în vizite de mai multe zile în regiune.

Organizația este în parteneriat cu majoritatea actorilor relevanți în domeniul turismului, atât instituții publice, școli, cât și hotelurile, pensiunile și agențiile turistice din județ. Totodată, organizația este membră în asociațiile din domeniul peșterilor, la nivel național și internațional, fiind în contact cu actorii acestui domeniu.

De ce este bună practică?

Cel mai important element al bunei practici constă în modul în care obiectivele naturale administrate de CAPDD, respectiv peștera de la Fârcu și peștera Meziad sunt incluse într-o viziune mai largă de dezvoltare turistică durabilă, respectiv ecoturism.

Amenajarea de trasee tematice omologate, centrul de închiriere de biciclete, respectiv amenajarea de tiroliană și cale ferată oferă turiștilor posibilități de a vizita și a cunoaște zona și resursele naturale existente în jurul peșterilor, respectiv oferă oportunități de relaxare și distracție în zona montană.

bic

Toate aceste activități sunt, însă, elaborate într-un mod prietenos pentru natură, respectiv pentru comunitățile din jur, fără a afecta resursele și obiectivele turistice naturale din zonă, asigurând, astfel, dezvoltarea durabilă a regiunii.

Practicile folosite sunt focusate pe localnici, pe comunitatea din locație și se axează pe dezvoltarea durabilă, având în vedere protejarea mediului natural și social.

Ca angajați, la peșteri există 2 ghizi și un operator de tiroliană la ambele locații, angajați care provin din localitățile învecinate. Totodată, în administrarea și conservarea siturilor naturale din zonă sunt implicate autoritățile locale.

Principala concluzie este faptul că abordarea organizației este una inovativă pentru regiune, prezentarea și valorificarea complexă și integrată a siturilor reprezintă buna practică în acest caz.

Rezultatele bunei practici pot fi rezumate prin atragerea unui număr important de turiști într-un mod care nu influențează într-un mod negativ mediul înconjurător, iar prin realizarea obiectivelor, acești turiști vor petrece un timp mai lung în zonă, astfel profitând și întreprinderile din zonă, autoritățile locale, respectiv localnicii, deci efectul asupra regiunii poate fi considerat unul benefic. Aplicarea acestuia este posibilă și în alte contexte, resursele și know-how-ul folosit în proiect sunt disponibile în multe locuri din județele Bihor și Covasna.

Photo credits: http://capdd-bihor.org/