Header6
logoA
Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Cum ne scriem un CV (Curriculum Vitae)?

Așa cum reiese din majoritatea anunțurilor de job apărute în presă și pe site-urile de recrutare, trimiterea unui CV-ul este o precondiție a candidaturii la un loc de muncă. CV-urile sunt instrumente care îi ajută pe recrutori în preselecția acelor candidați care ar putea să corespundă cerințelor locului de muncă vizat. Astfel, prin transmiterea unui CV, participăm, deși indirect, la prima întâlnire cu angajatorul. CV-ul este un material promoțional, prin care avem oportunitatea de a ne face ”reclamă”, astfel încât invitația la un interviu de angajare să fie o consecință firească.

Ce conține un CV?

CV-ul conține informații despre noi, în calitate de candidați la un job, inclusiv:

 • date personale,
 • precizarea locului de muncă vizat,
 • date privind experiența profesională,
 • date privind studiile,
 • date privind competențele lingvistice,
 • date privind abilitățile personale.

CV-ul poate fi întocmit urmărind diverse modele, noi promovăm utilizarea CV-ului în format Europass, accesibil în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene pe site-ul Europass, împreună cu instrucținile de completare și exemple de CV Europass.

Structura CV-ului Europass permite includerea mai multor informații, completarea integrală a formularului nefiind însă obligatorie. În funcție de complexitatea postului vizat, a cerințelor angajatorlui și a informațiilor pe care dorim să specificăm avem posibilitatea de a șterge din formular toate câmpurile care ni se par redundante.

În ceea ce privește conținutul CV-ului, să nu uităm o regulă simplă, dar foarte importantă: un CV bun conține informații clare și concrete! Nu este de recomandat să utilizăm expresii complicate, propoziții frumos formulate, dar prin care trasmitem doar informații irelevante din punctul de vedere al recrutorului. Scopul unui CV care ne prezintă în calitate de candidat la un job este acela de a ne obține o invitație la un interviu de angajare, iar pentru a atinge acest scop este necesar ca CV-ul nostru să reflecte exact acele calități care sunt dezirabile pentru ocuparea locului de muncă vizat.

Dar când suntem potriviți pentru ocuparea unui anumit job?

În mod firesc atunci, când corespundem criteriilor și cerințelor formulate în anunț. Așadar, în cazul în care locul de muncă dorit presupune cel puțin trei ani de experiență profesională în domeniu, în majoritatea cazurilor în lipsa experienței cerute nu avem nici o șansă. În această ordine de idei pentru a ajunge la o concluzie corespunzătoare privind candidatura primul pas în întocmirea CV-ului îl constituie analiza cerințelor stabilite pentru ocuparea postului dorit. Dacă considerăm că îndeplinim toate criteriile și respectăm condițiile impuse, pasul următor este acela de a justifica în CV – prin informații concrete – că postul ne potrivește perfect.

Să vedem un exemplu!

Anunț pentru angajare pe postul de bucătar

Cerințe minime

Nivel de studii: Studii medii, finalizate cu diplomă de bacalaureat

Ani de experiență profesională: 1

Abilități personale:

 • calificare în ocupația de bucătar
 • cunoștințe în domeniul securității sanitare şi de igienă în alimentaţia publică
 • abilități organizatorice privind propria activitate
 • capacitatea de a lucra independent și cu simț al responsabilității
 • rezistență la efortul fizic și flexibilitate

Sursă: Jobinfo.hu (text tradus)

În baza anunțului de mai sus CV-ul în format Europass al candidatului perfect ar trebui să conțină în mod obligatoriu următoarele informații:

 • Studii medii, finalizate cu diplomă de bacalaureat: Secțiunea Educație și formare (Informații: perioada aferentă, denumirea organizației de educație, calificarea obținută)
 • Calificare în ocupația de bucătar: : Secțiunea Educație și formare (Informații: perioada aferentă, denumirea organizației de formare, calificarea obținută)
 • 1 an de experiență profesională: Secținea Experiența profesională (Informații: ocupația sau poziția ocupată, perioada aferentă, denumirea și localitatea angajatorului, principalele activități și responsabilități. În mod ideal din această secțiune ar trebui să reiasă că candidatul a mai lucrat ca bucătar. Având în vedere că se cere o experiență profesională de doar 1 an, în lipsa unei relații de muncă anterioare pe un post de bucătar ar fi o opțiune să facem referire la stagiul practic din cadrul cursului de formare profesională, precizând toate detaliile cerute pentru prezentarea ocupațiilor sau pozițiilor anterioare, inclusiv activitățile și responsabilitățile avute ca și practicanți. Merită să facem referire și la experiența profesională în alt domeniu, pentru a atrage atenția asupra faptului că am mai avut relații de muncă.)
 • Cunoștințe în domeniul securității sanitare şi de igienă în alimentaţia publică: Secțiunea Educație și formare (Cunoștințele și competențele specifice legate de ocupația de bucătar pot fi trecute în secțiunea privind calificarea în această ocupație în urma finalizării cu succes a unui curs autorizat. Certificatul de calificare este însoțit de un supliment descriptiv, în care se precizează competențele profesionale dobândite, acest document fiind de folos în completarea CV-ului.)
 • Abilități organizatorice privind propria activitate, capacitatea de a lucra independent și cu simț al responsabilității, rezistență la efortul fizic și flexibilitate: Secțiunea Competențe personale (Evaluarea competențelor personale are loc, de obicei, în cadrul interviurilor de angajare, totuși este de recomandat să le menționăm și în CV în secțiunea corespunzătoare. Sunt mai credibile aceste informații dacă facem referire și la contextul în care le-am dobândit, de ex. în cadrul stagiului practic, în cadrul unei organizații studențești / de tineret, în cadrul muncii voluntare sau a unui post anterior, indiferent de domeniul acestuia.)

Un alt detaliu important privind conțintul CV-ului: faptul că nu îndeplinim cerințele unui post nu se va schimba prin formulări și interpretări forțate.

Totuși, dacă ne aflăm într-o astfel de situație, de exemplu nu dispunem de experiența profesională solicitată, nu trebuie să renunțăm din start. Pentru obținerea locului de muncă dorit de cele mai multe ori singura cale este dezvoltarea personală și profesională. În cadrului unui curs de formare profesională, în cadrului unui post de asistent sau practicant, prin voluntariat. Dar putem alege și metode mai creative pentru a obține experiență profesională. Dacă rămânem la exemplul postului de bucătar, poate lansăm un blog de gastronomie și publicâm prin intermediul acestuia rețete personale și experiențele noastre culinare.