Header6
logoA
Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Ghid de turism liber profesionist: din vis de copilărie o poveste de succes

A pornit din Lupeni, dintr-o cumună mică, dar renumită din judeţul Harghita. Anii de studenție și-a petrecut la Cluj-Napoca, unde a fost studentă începând cu 2005, într-o primă fază urmând specializarea de turism şi geografie, ulterior cea de comunicare şi relaţii publice. În afară de schimbările permanente turismul şi „învârtirea eternă” sunt singurii factori constanți din viața ei. Anul acesta a intervenit cea mai specială schimbare din viața ei, așa cum spune ea „din două persoane independente s-a format o familie”, însă noul statut nu reprezintă în niciun fel o piedică din punct de vedere profesional, în schimb îi dă aripi. În opinia ei un ghid bun este aceea persoană, care odată urcată în autobus îşi lasă acasă problemele, se concentrează asupra grupului de turiști şi nu permite pentru nici un minut ca aceștia să simtă că ghidul de turism se află în mijlocul programului de lucru. Pentru cei care munca de zi cu zi se suprapune cu pasiunea, acest ideal poate fi atins cu ușurință. Zita, cu siguranţă aparţine acestei categorii.

De ce ai devenit ghid?

Părinţii mei conduc o afacere axată pe turism, astfel vrând-nevrând am crescut în anturajul serviciilor de ospitalitate. Am încercat să diversific serviciile oferite de afacerea părinților prin activități de ghid turistic, așadar încă din copilărie mi-a trecut această idee prin cap.

Visul din copilărie cum a devenit o realitate? Ce drum a trebuit să parcurgi între timp?

În prima perioadă de după anii de studenție m-am implicat în afacerea părinţilor, dar până la urmă am decis să mă întorc la Cluj pentru a-mi urma propriul drum. La început am urmărit ofertele de muncă, am trimis CV-uri, m-am prezentat la interviuri de angajare, însă fără rezultat. Şi dintr-o dată mi-am dat seama, că eu de fapt dintotdeauna am vrut să devin ghid, de ce nu aş încerca? Am avut experiență profesională practică datorită ghidării unor grupuri de turiști încă în perioada anilor de studenție, am avut și studii superioare în domeniu, îmi lipsea doar prima comandă.

Cum obține prima comandă un ghid de turism aflat la începutul carierei?

Vrei să afli răspunsul? Citește interviul cu Zita Vadász-Szatmári din broșura noastră! Click AICI pentru descărcare!