Header6
logoA
Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Vă dezvăluim secretele din culise ale unui proprietar de pensiune agroturistică!

S-a născut într-o familie simplă de ţărani în satul bihorean Remetea, unde zilele cotidiene treceau cu lucrări agricole şi creşterea animalelor. István crede în ideea de a rămâne ”la vatră” pentru a clădi un imperiu, pe care generaţia următoare cu siguranţă îl va percepe ca pe o moştenire şi totodată o posibilitate de a-şi câştiga existenţa. În satul natal István conduce de mai bine de zece ani o întreprindere familială, Pensiunea Turul, care odinioară a funcționat ca o simplă casă ţărănească cu două camere, iar între timp s-a dezvoltat într-o pensiune ce poate asigura cazare pentru zeci de persoane. Pentru István, tot ceea ce ţine de ospitalitate nu este o meserie învăţată, ci un element indispensabil al vieţii de la ţară. Atât traiectoria vieţii, cât şi ideile de bază legate de serviciile de ospitalitate ar putea servi ca model de urmat pentru toţi cei care consideră satul ca fiind un spaţiu de conservare.

profil3

De când eşti antreprenor?

Pensiunea noastră funcţionează de mai bine de zece ani, dar nu am început cu această afacere. Când s-a născut ideea unei case ţărăneşti care să funcţioneze pentru rude şi prieteni, încă m-am ocupat cu creşterea ştruţilor. Dacă socotim şi perioada de dinaintea pensiunii, aş putea spune că sunt antreprenor de aproximativ douăzeci de ani.

Cum de ai devenit din crescător de ştruţi proprietar de pensiune agroturistică?

De pe o zi pe alta… Când am decis să dezvolt serviciul de cazare peste structura casei ţărăneşti, dimineaţa la ora şase am început să dărâm primele grajduri care erau pe amplasamentul viitoarelor trei camere. Când restul familiei s-a trezit pe la ora opt, nu se vedea decât o sumedenie de deşeuri în mijlocul curţii. Atunci aveam să-o informez pe soţia că tocmai suntem pe cale de a deveni proprietari de pensiune. Ea a apreciat această ideea ca şi una absolut firească, la modul cel mai elegant posibil: a mers înapoi în casă, şi şi-a continuat treburile de dimineaţă. Peste două săptămâni lângă casa veche s-au construit trei camere cu băi proprii.

Cum au primit această decizie cei din jurul tău?

Nimeni nu a crezut niciun moment că la noi vor fi cazați turişti. Spaţiile de camping construite ulterior au fost primite cu un scepticism şi mai mare. De asemenea, rudele şi prietenii râdeau de mine, încercând să-mi sugereze să renunț

Vrei să afli cum a devenit antreprenor de succes Fila István? Citește interviul întreg din broșura noastră! Click AICI pentru descărcare!