Header6
logoA
Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Proiect privind dezvoltarea resurselor umane din mediul rural în vederea facilitării accesului la ocupare în domeniul turistic

Sute de persoane din zonele rurale din județul Covasna și din județul Bihor participă la activități în cadrul unui proiect de dezvoltare a resurselor umane în vederea ocupării forței de muncă.

Proiectul, intitulat „Model integrat de dezvoltare a resurselor umane din mediul rural în vederea ocupării forței de muncă în sectorul turistic” este implementat, începând din luna aprilie a anului trecut, de Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu Agenția Județeană pentru Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Fundația LAM, OTP Consulting România SRL, Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România și Comuna Diosig, urmând să se finalizeze în luna decembrie. Obiectivul său constă în asigurarea sustenabilității pe termen lung în zonele rurale din județele Covasna și Bihor, prin dezvoltarea resurselor umane din mediul rural în vederea facilitării accesului la ocupare în domeniul turistic.

În județul Covasna grupul țintă a fost format din 485 de persoane din zonele rurale, aparținând categoriilor de persoane în căutarea unui loc de muncă, persoane ocupate în agricultura de subzistență, șomeri de lungă durată și șomeri tineri, 325 dintre aceste persoane din județ fiind implicate în programe integrate conținând consiliere și orientare profesională, formare profesională și medierea muncii.

În cadrul proiectului au fost cuprinse activități diverse: activități privind elaborarea unui studiu inter-regional de dezvoltare a turismului rural și stimulare a ocupării forței de muncă în județele Bihor și Covasna, respectiv activități privind implementarea strategiilor integrate pentru dezvoltarea inițiativelor locale în zonele rurale, dar și campanii de informare privind oportunitățile de ocupare în domenii non-agricole.

Totodată, s-au derulat programe de formare profesională, consiliere și asistență pentru începerea unei activități independente. Astfel, AJOFM Covasna a format în total 225 de persoane în cadrul cursurilor de bucătar, ospătar (chelner) și limba engleză, în timp ce Fundația LAM (din Ilieni) a organizat câte două cursuri de ghid de turism și lucrător în gospodărie agroturistică pentru 100 de persoane din grupul țintă.

A fost un drum destul de  greu, deoarece am avut dificultăți cu legi care s-au tot schimbat și s-au aplicat și retroactiv, dar acum suntem aproape de final, proiectul se încheie pe data de 15 decembrie și am reușit să atingem indicatorii. A fost o echipă bună și eu sper să mai avem astfel de proiecte. Scopul proiectului a fost să dezvoltăm zona rurală și nivelul de pregătire al oamenilor.

a declarat Klárik Attila, directorul Fundației LAM, în cadrul unei conferințe dedicate proiectului, ce a avut loc vineri, la Sfântu Gheorghe.

Acesta a menționat că Fundația LAM va organiza săptămâna viitoare, un curs de formare de 40 de ore, proiectul continuând și cu alte activități, până în luna decembrie.

Prezent la conferința de vineri, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat:

Pentru noi, pentru Agenție a fost un succes (…). Putem să spunem că a meritat să ne implicăm în acest proiect. Ca în orice proiecte au fost și momente de suspans, momente mai grele, dar (…) cu o activitate deosebită, cu cunoștințe și cu o bună relaționare și cu profesionalism, acest proiect a reușit ca în momentul de față să aducă rezultatele scontate. Mulțumesc echipei care ne-a ajutat și celor care au făcut parte din managementul acesteia.

a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Proiectul „Model integrat de dezvoltare a resurselor umane din mediul rural în vederea ocupării forței de muncă în sectorul turistic” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Detalii pot fi aflate accesând site-ul proiectului http://mind-rural.ro/.

Ana Alina Costache

 

Sursă: Mesagerul de Covasna