Header6
logoA
Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Reglementări privind funcționarea pensiunilor agroturistice în România

Cel mai recent document legislativ care reglementează funcționarea pensiunilor agroturistice din România este Ordinul 65/2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licentelor si brevetelor de turism.

În urma parcurgerii acestui document, accesibil pe pagina oficială a Autorității Naționale de Tursim, v-am făcut o selecție a de reguli, cu intenția de va ajuta să vă familiarizați cu cerințele care trebuie îndeplinite în cazul în care doriți să deschideți o pensiune agroturistică, cu mențiunea că lista regulilor nu este completă. Textul întreg al ordinului poate fi citit AICI.

Reguli privind amenajarea spațiilor de cazare

  • În camerele cu un pat individul (camere single cu un pat separat) lățimea patului trebuie să fie de minim 90 cm.
  • Într-o cameră cu pat matrimonial (în regim single sau double) lățimea patului trebuie să fie de minim 140 de cm.
  • Într-o cameră cu pat dublu (un pat de două locuri) lățimea patului trebuie să fie de minim 160 de cm.
  • Lungimea patului trebuie să fie de minim 200 cm în cazul unităților de cazare de 5, 4 și 3 margarete, în timp de în cazul celor de 2 și 1 margarate va fi minim 190 de cm.
  • Garsonierele trebuie să fie compuse din dormitor pentru două persoane, salon și grup sanitar propriu, dormitorul putând fi despărțit de salon și printr-un glasvand sau alte mijloace care permit o delimitare estetică.
  • În cazul apartamentelor spațiul de cazare va fi compus din unul sau mai multe dormitoare, dar nu mai mult de 5, un salon, vestibul și echipare sanitară proprie. Într-o unitate de cazare de 5 margarete trebuie să existe un grup sanitar pentru fiecare două locuri, în timp ce într-o unitate de cazare de 4 margarete trebuie asigurat minim un grup sanitar la 4 locuri.
  • O suită este un ansamblu alcătuit din două camere, care pot funcționa împreună sau separat.
  • Un duplex este un ansamblu alcătuit din două spații distincte legate printr-o scară interioară, unul cu destianția de cameră de zi, având în componență și grup sanitar, precum și spațiu de dormit, situat la etaj.

Reguli privind gama de servicii suplimentare (fără plată sau cu plată separat)

  • Unitățile de cazare de 5 și 4 margarete trebuie să asigure cel puțin 15 servicii suplimentare.
  • Unitățile de cazare de 3 margarete trebuie să asigure cel puțin 12 servicii suplimentare.
  • Unitățile de cazare de 2 margarete trebuie să asigure cel puțin 8 servicii suplimentare.
  • Unitățile de cazare de 1 margaretă trebuie să asigure cel puțin 5 servicii suplimentare.

Anexa nr. 1.1.1 a metodologia aprobată de Ordinul 65/2013 conține o listă orientativă a serviciilor suplimentare, iată principalele categorii de servicii:

  • Servicii de poștă, telecomunicații și publicitate (de ex. acces internet, fax, TV cablu etc)
  • Servicii personale (de ex. frizerie, coafură, cosmetică, gimnastică de întreținere etc)
  • Servicii de închiriere (de ex. de laptop, frigidere, paturi suplimentare, birouri pentru firme, locuri de garaj, biciclete, atricole de ștrand și plajă etc)
  • Servicii de educație fizică și sport (de ex. înot, patinaj, schi, alpinism, tenis de câmp etc)
  • Servicii de cultură și artă (de ex. organizare de spectacole de teatru, concerte, procurarea de bilete pentru spectacole etc)
  • Diverse alte servicii (de ex. room service, spălat și călcat, parcare auto, baby sitting, transport hotel-aeroport, piscină, saună, masaj, sală de fitness, solar, ghid de turism autorizat, schimb valutar etc)
  • Servicii gratuite (de ex. furnizarea de informații generale, trezirea turiștilor la solicitare, păstrarea obiectelor de valoare, asigurarea de ziare și reviste, comenzi pentru taximetre, servicii de parcare etc)

Criterii minime obligatorii pentru clasificarea pensiunilor agroturistice

Aceste criterii sunt stabilite în anexa nr. 1.5 la normele metodologice aprobate prin Ordinul 65/2013. La nivel de definiții diferența dintre pensiunea turistică și cea agroturistică arată astfel:

Pensiunea turistică este o structură de primire turistică cu o capacitate de cazare de maxim 15 camere cu maxim 40 de locuri, funcționând în locuințele cetățenilor sau în clădire independentă, care asigură în spații special amenajate cazarea turiștilor și condițiile de pregătire și servire a mesei. Amplasarea pensiunii turistice din mediul rural va fi realizată pe un teren de minim 1000 mp.

În schimb, pensiunea agroturistică este o structură de primire turistică cu o capacitate de cazare de maxim 8 camere, funcționând în locuințele cetățenilor sau în clădire independentă, care asigură în spații special amenajate cazarea turiștilor și condițiile de pregătire și servire a mesei, precum și posibilitatea participării la activități gospodărești sau meșteșugărești.

Totodată, în cazul pensiunilor agroturistice turiștilor trebuie să li se ofere masă preparată din produse naturale, preponderent din gospodăria proprie sau de la producători locali autorizați, serviciile turistice fiind oferite de familia agricultorului, pentru a asigura a relație directă a turiștilor cu gazdele. La fel, este obligatoriu ca în cadrul unei pensiuni agroturistice să fie desfășurată cel puțin o activitate legată de agricultură, creșterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi de pomi fructifieri sau să fie desfășurată o activitate meșteșugărească, cu un atelier de lucru în care se produc articole atrizanale.

Clasificarea pensiunilor agroturistice se realizează în funcție de îndeplinirea cerințelor minime obligatorii pentru fiecare categorie în parte, așa cum sunt prevăzute în anexa 1.5, precum și în funcție de îndeplinirea punctajului minim rezultat din evaluarea criteriilor suplimentare.

În plus față de îndeplinirea cerințelor minime obligatorii, pentru a fi clasificată ca fiind de 5 margarete unitatea trebuie să obțină minim 160 de puncte, 4 margarete se acordă pentru minim 130 de puncte, pentru minim 90 de puncte unitatea va fi clasificată ca fiind de 3 margarete, iar 50 de puncte sunt suficiente pentru 2 margarete. Anexa 1.5.1 conține un tabel al criteriilor suplimentare cu punctajele aferente, cu mențiunea că se punctează doar acele criterii care nu sunt obligatorii pentru categoria pentru care se solicită certificarea.

În ceea ce privește cerințele minime obligatorii, de exemplu, o pensiune agroturistică de 3 margarete va îndeplini în mod obligatoriu următoarele criterii:

  • Clădirea are un aspect bun
  • Există însemne disctinctive privind tipul, denumirea și categoria de clasificare a unității
  • Clădirile, inclusiv anexele gospodărești, sunt curate și bine întreținute
  • Clădirea se încadrează în stilul arhitectural cu specific local
  • Căile de acces proprii și spațiile înconjurătoare sunt bine întreținute
  • Clădirea are curte proprie cu spații verzi
  • Accesul în camerele de dormit și în grupurile sanitare este direct, fără a se trece prin alte camere folosite pentru dormit
  • Există spații corespunzătoare și igienice pentru prepararea mesei, dotate cu echipamente de preparare și conservare a alimentelor
  • Suprafața minimă a camerelor de 1 loc este de minim 10 mp
  • Suprafața minimă a camerelor de 2 locuri este de minim 12 mp
  • Suprafața minimă a camerelor de 3 locuri este de minim 17 mp
  • Dormitorul din apartament / garsonieră este de minim 12 mp
  • Salonul din apartament este de minim 12 mp
  • Există spațiu pentru servirea mesei, dotat cu mobilier (mese, scaune, banchate) și inventar de servire
  • Există camere au grup sanitar propriu
  • Clădirea este dotată cu încălzire centrală sau cu gaze la sobă de teracotă, cu excepția unităților sezoniere estivale
  • Există sursă de încălzire în camerele de baie
  • Există instalație de apă curentă caldă/rece la bucătărie
  • Există racord la rețeaua publică de canalizare sau la mijloace proprii de colectare și epurare
  • Există iluminat electric în spațiile comune și în spațiile de cazare
  • Numărul maxim de locuri într-o cameră este 3
  • Camerele dispun de grup sanitar propriu (cadă sau cuvă/cabină de duș, lavoar și WC)
  • Mobilierul din camere este uniform ca stil și este de calitate
  • Paturile au saltea și salteluțe de protecție
  • Sunt puse la dispoziție pilote, sau alte mijloace cu funcțiuni similare, cu cearșaf, perne mari, cearșaf pentru pat, cuvertură de pat, masă și scaune, dulap sau spații amenajate pentru haine, cu umerașe, cuier, oglindă, veioză sau aplică la capătul patului, prosoape pentru față (1/persoană), prosoape pentru baie (1/persoană), perdele și draperii sau alte mijloace de obturare a luminii, mijloace de protecție împotriva insectelor, pahare, vază pentru flori sau aranjament floral, televizor în spații comune cu recepție canale TV,
  • Apartamentele și garsonierele au în plus o canapea de 2 sau 3 persoane, fotolii sau demifotolii, masă sau măsuță, frigider, set de pahare pentru apă, vin, coniac, perdele și draperii sau alte mijloace de obturare a luminii.
  • Bucătăriile sunt dotate cu plită electrică cu gaze, vase și ustensile de bucătărie, inclusiv din inox, echipamente pentru păstrarea în frig a alimentelor
  • Turiștii au la dispoziție minim un telefon mobil sau fix
  • Anexele gospodărești pentru creșterea animalelor și păsărilor sunt amplasate și întreținute astfel încât să nu creeze disconfort pentru turiști
  • Animalele de la care provin lactalele sunt atestate ca sănătoase, iar produsele din carne sunt examinate sanitar-veterinar
  • Alimentele provin de la producători locali autorizați
  • Există minim o persoană care este absolventă a unui curs de formare în domeniu, cel puțin administrator pensiune turistică
  • Unitatea a obținut un punctaj minim de 90 în urma evaluării criteriilor suplimentare

Încercând să privim tematica agroturismului din România din punct de vedere al turistului, am încercat să identificăm surse de informare corespunzătoare și cuprinzâtoare privind pensiunile agroturistice din țară. După exemplele de bună practică privind marketingul serviciilor agroturistice din Italia, de exemplu, sau din Franța, am rămas cu o dezamăgire văzând instrumentele de căutare de unități de cazare agroturistice și de rezervare on-line care stau la dispoziția turiștilor interesați de agroturismul din țară.

Până la urmă am găsit un singur portal specializat care asigură acces la pensiuni de calitate, cu o acoperire geografică incluzând toate regiunile țării, și cu posibilități de filtrare complexă după județ, tipul pensiunii, serviciile oferite, tipul de cazare, locurile disponibile, poziția geografică, preț, clasificare și semnal mobil accesibil. Căutând prin această bază de date am găsit un număr total de 159 de pensiuni agroturistice (cele mai multe, 64, fiind în regiunea Transilvania), dintre care 6 de 1 margaretă, 54 de 2 margarete, 82 de 3 margarete, 14 de 4 margarete și 3 unități de 5 margarete.

Să nu vă lăsăm totuși fără exemple de bună practică din țară, haideți să vedeți două pensiuni agroturistice din Bihor. Click AICI să vedeți poveștile de succes pe care vi le-am pregătit!