Header6
logoA
Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Secretele interviului de angajare – 1. Ținuta adecvată

Cu siguranță nu vi se pare o noutate faptul că prima impresie are o importanță decisivă în formarea unei opinii cu privire la interlocutor.

Mitul primei impresii este valabil și în cazul interviurilor de angajare. Conform acestui mit nu durează decât trei secunde să formăm o primă și ireversibilă impresie despre celălalt. Dar pe ce se bazează această primă opinie? Înfățișare, stil, limbajul trupului, și da, ținuta adecvată sau inadecvată.

Pregătindu-ne la un interviu de angajare este foarte relevantă întrebarea: cum ne îmbrăcăm, oare ce să purtăm la această întâlnire importantă din punct de vedere al carierei noastre? Este obligatoriu costumul sau este permis să purtăm blugi? Cât de lungă trebuie să fie fusta? Care sunt regulile cu privire la accesorii și la machiaj? Cum stăm cu bocancii iarna? Iar cu sandalele și ciorapii de damă în canicula zilelor de vară? Care sunt regulile de vestimentație pentru femei și care sunt regulile de urmat de către bărbați?

Eticheta vestimentară este în continuă schimbare (compoziția alb-negru este, de exemplu,, o cerință depășită, și mai nou femeilor se permite să poartă rochițe de vară ușoare și colorate), dar strictețea sau flexibilitatea regulilor de urmat depinde în mare măsură de caracterul postului dorit, precum și de domeniul de activitate și de cultura organizațională a firmei angajatoare.

Ne este clar că aspectul îngrijit și bunul gust sunt principii eterne, dar problematica regulilor de vestimentație este un pic mai complicată.

Iată o listă de recomandări drept de la consilierii de stil și de la experții în protocol și etichetă:

 • Pentru bărbați se recomandă alegerea unui costum monocolor (de preferință negru sau gri), cu o cămasă albă sau de culoare discretă, în principiu cu mânecă lungă, fiind permisă și cămașa cu mânecă scurtă pentru zilele de vară.
 • Cravata să fie una de culoare discretă și cu design simplu (de neglijat, de exemplu, funda cu buline sau cravata cu dungi prea groase), fiind un accesoriu facultativ în timpul verii.
 • Costumul nu este obligatoriu în toate cazurile, bărbații care candidează pentru posturi mai puțin formale pot opta pentru o pereche de blugi de culoare mai închisă, combinată cu o cămasă sau cu un tricou mai elegant (dar în nici un caz cu un tricou fără mâneci).
 • Garderoba feminină este mult mai diversificată, așadar femeile pot purta costume de damă, fustă cu o bluză elegantă, costum cu pantaloni de damă, dar și o rochie combinată cu un blazer sau o rochie simplă care nu dezvăluie umărul și spatele, respectiv conform unei reguli foarte stricte brațele.
 • În cazul femeilor nu se recomandă fustele prea scurte (conform celei mai stricte reguli se recomandă doar fustele de lungimea clasică, peste genunchi, fiind acceptate și cele de sub genunchi, însă sub nici o formă fustele mini!), bluzele fără mâneci, cele transparente și cele prea decoltate, și nici tricourile cu bretele subțiri.
 • Atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților este foarte importantă calitatea materialului! Vestimentația trebuie să fie întotdeauna impecabilă, curată și călcată.
 • În alegerea accesoriilor feminine – cum ar fi eșarfa, cureaua, pantofii, geanta – se recomandă armonizarea culorilor și alegerea unor modele simple și elegante.
 • Pentru bărbați este strict interzisă combinarea pantofilor de culoare închisă cu șosete albe, la fel și purtarea de sandale cu prilejul interviului de angajare. O alegere ideală ar fi o pereche de pantofi de culoare închisă, cu talpă subțire și cu șiret.
 • În cazul pantofilor este o regulă de bază să fie curățate, bine întreținute, pantofii de damă cu toc să nu fie prea înalte și uzate.
 • Pantofii de damă să fie închiși în față, ciorapii simpli, fără modele, de culoarea pielii fiind obligatorii pentru femeile care poartă fustă sau rochie, chiar și în timpul verii.
 • Culorile transmit mesaje, iar aceste mesaje trebuie avute în vedere când alegem ținuta potrivită pentru interviul de angajare. Culoarea roșie reprezintă fermitate și hotărâre, utilizarea ei fiind recomandată cu măsură, și mai mult de către candidații pentru posturi de conducere. În schimb culoarea portocalie sugerează creativitate (se recomandă pentru cei care candidează pentru un post mai creativ), iar albastrul inspiră încredere (și este o opțiune ideală pentru cei care vor un post care presupune credibilitate). Culoarea albă este culoarea puterii (și da, a inocenței), dar este mai greu de purtat, fiind recomandată – combinată cu nuanțe de crem – doar celor care au un deosebit simț al stilului.
 • Combinația alb-negru este, de obiecei, plictisitoare și sugerează lipsă de caracter, așadar culorile sunt binevenite, deși cu evitarea soluțiilor extreme, de genul ”pantaloni verzi cu sacou portocaliu”.
 • Aspectul fizic îngrijit este la fel de important ca și vestimentația. Aspectul proaspăt și îngrijit al părului, parfumul discret, mâinile și unghiile îngrijite și curate sunt cerințe obligatorii.
 • În cazul femeilor se recomandă evitarea unghiurilor adiacente prea decorate, mirosul de parfum și machiajul exagerat, dar și multitudinea de bijuterii.
 • Nu sunt preferate nici tatuajele sau bijuteriile de corp, conform unui sondaj în rândul angajatorilor candidații cu astfel de ornamente riscă să fie considerate ca fiind persoane neserioase, și implicit nepotrivite pentru a le fi atribuite sarcini de lucru care presupun responsabilitate.