Header6
logoA
Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Turismul de lux: un segment al turismului din județul Covasna, în creștere

Ca parte a proiectului ”Model integrat de dezvoltare a resurselor umane din mediul rural în vederea ocupării forței de muncă în sectorul turistic”, cofinanțat din Fondul Social European, experții  instituției partenere, OTP Consulting România, au demarat o analiză a județului Covasna, și au elaborat o strategie integrată pentru valorificarea oportunităților de dezvoltare turistică a zonei.

strat

Din partea analitică a strategiei reiese că județul Covasna atrage un număr mai redus de turiști în comparație cu media națională, însă dezvoltarea sectorului turistic, prin punerea în valoare a caracteristicilor geografice și culturale, ar duce la creșterea ocuparii forței de muncă din mediul rural. Județul Covasna oferă atracții turistice și oportunități unice din mai multe perspective – am aflat de la coordonatorul de cercetare.

Pásztor Gyöngyi, coordonator de cercetare:

Cei care lucrează în domeniul turismului sunt organizați și își unesc forțele. Au obiective comune ceea ce înseamnă că modul lor de abordare este profesionist și se ajută în mod reciproc prin transfer de know-how, dar între timp recunosc că standardele de calitate trebuie verificate și asigurate, și că turismul ilegal și informal reprezintă o concurență neloială. Așadar încerc din răsputeri să controleze această problema nu doar prin organizațiile formale, ci și prin sfera non-profit condusă de ei înșiși.

Graficul de sezonalitate arată clar, că majoritatea turiștilor își programează vacanțele pe timpul verii. După părerea coordonatorului de cercetare, datorită turismului balnear județul Covasna este mai puțin afectat de această problemă. Sezonalitatea implică un grad ridicat de impredictibilitate, ceea ce apare ca și obstacol în creșterea calitatății serviciilor. Pásztor Gyöngyi consideră că există oferte organizate ”de jos în sus”, bazate pe o segmentare corespunzătoare, și care implică, pe lângă serviciile caracteristice turismului rural și oferte alternative.

Pásztor Gyöngyi, coordonator de cercetare:

Mă refer la turismul de lux, la turismul nobiliar, respectiv la turismul cultural și etnocultural, la turiștii din Ungaria care pur și simplu vin să viziteze Ardealul.

lodging_01a

Județul trebuie să ofere pachete de servicii cât mai variate pentru a satisface nevoile turiștilor și a dezvolta sectorul turistic. Toate posibilitățile sunt date pentru a vizita regiunea pe tot parcursul anului, deoarece există trei domenii mari ale turismului local, care pot constitui un fundament solid pentru dezvoltarea unor oferte și programe turistice variate: regiuni montane exotice, romantice, ideale și sporturile de iarnă, locații ale turismului balnear care valorifică izvoarele de sulf, apele termale și apele minerale, precum și cultura populară vie care și-a lăsat amprenta pe patrimoniul construit al regiunii.

10845981_781844421852850_8672746857132815347_n

Sociologii care au luat parte în cercetare susțin că infrastructura mai precară a regiunii constituie un dezavantaj, și că este nevoie de decizii politice în vederea remedierii acestei situații. O altă provocare o reprezintă birocrația excesivă și complexitatea sistemelor de finanțare nerambursabilă, motive pentru care mulți dintre antreprenori renunță la exploatarea acestor oportunități. Programele de consiliere și formare profesională oferite în cadrul proiectului au ajutat beneficiarii locali în a înțelege cadrul legislativ și oportunitățile de finanțare.

Csata Zsombor, sociolog:

Părerea mea este că turismul balnear ar trebui să se dezvolte în direcția wellnessului pentru că astfel ar ajunge și la alte clase sociale, la familii. Aceasta este o prioritate de dezvoltare importantă nu doar în județul Covasna, ci și în toate acele locuri unde se găsesc izvoare și băi termale, și unde scăldatul are o tradiție istorică.

În opinia sociologului zona Baraoltului, Cheile Vârghișului oferă servicii turistice care ar putea fi folosite ca model de urmat și în alte regiuni. Prestatorii de servicii monitorizează constant regiunea, marchează trasee montane, iar ospitalitatea este organizată astfel încât să ajute la conservarea patrimoniului natural.

400594_546129812106184_169266711_n

Conform rezultatelor cercetării secretul turismului de calitate îl constituie prezența profesionalismului, a forței de muncă calificate. Tocmai din acest considerent s-au lansat cursurile de bucătar, ospătar-chelner, ghid de turism, lucrător în gospodărie agroturistică, precum și cursurile de limbă engleză.

Prin formarea profesională a peste 300 de localnici regiunea a făcut un pas imens în dezvoltarea calității turismului. Sociologul consideră că este foarte important să se mențină practica întreprinderilor locale de a schimba cunoștințe și experiențe între ele, și de a se asocia creând rețele în vederea asigurării unor oferte de servicii turistice cât mai variate și complexe.

10940448_899485120083299_1066001142895567340_n

În acest fel s-ar putea dezvolta turismul de lux, nobiliar, care este deja prezent în zonă, și care se axează pe valorificarea turistică a castelelor și conacelor din județ. Totuși, atracția cea mai semnificativă a județului Covasna rămâne natura neatinsă, varietatea faunei și florei, care trebuie să constituie pilonul de bază în dezvoltarea turismului, inclusiv a celui rural.