Header6
logoA
Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Turismul rural în Germania

Continuăm seria poveștilor de bune practici din Europa cu o nouă țară unde turismul rural s-a dezvoltat într-un sector de succes. De data asta vă prezentăm turismul rural din Germania, în gereral, și una dintre cele mai vizitate regiuni, landul federal Bavaria (Bayern), situat în partea de sud-est a Germaniei.

Am ales Bavaria ca și exemplu de bună practică din Germania datorită faptului că acest land este foarte bogat în atracții turistice, pe care localnicii le utilizează în mod desăvârșit pentru a dezvolta turismul rural. Turiștii îndrăgostiți de natură pot vizita parcurile naționale, fluviile și lacurile, ariile protejate, pădurile, podgoriile, munțile și vârfurile Bavariei, cei atrași de patrimoniul construit sunt așteptați cu castele, biserici baroce, mănăstiri medievale și cetăți bavareze, și nu lipsesc din oferta atracțiilor turistice nici evenimentele tradiționale.

În rândurile care urmează vom prezenta cele mai cunoscute sisteme de certificare turistice din Germania, în paralel cu câte un exemplu de bună practică din Bavaria. Ne-a servit ca inspirație și de această dată studiul elaborat de CerTour, însă sursele primare ale informațiilor de mai jos sunt paginile web oficiale ale instituțiilor de certificare.

Landsichten

Marca Landsichten – Willkommen im Urlaub! a fost introdusă de asociația Bundesarbeitsgemeinschaft für Urlaub auf dem Bauernhof und Landtourismus in Deutschland în anul 2007. Landschichten contribuie prin șapte certificate tematice la asigurarea calității turismului rural din Germania.

logo_landsichten

Cele șapte calificative Landsichten sunt:

Pentru a obține certificatul Urlaubs Bauernhof fermele trebuie să respecte următoarele criterii: trebuie să asigură cazare într-o locație care este aproape de fermă, precum și acces la grădină, gazon sau zonă verde, potrivite pentru activitățile sportive ale turiștilor, inclusiv pentru plimbări pe jos, plimbări cu bicicleta și alte tipuri de sport în aer liber. Un alt criteriu este acela ca turiștii să fie întâmpinați personal de către proprietarii fermei. Fermele certificate trebuie să asigure cel puțin trei dintre următoarele servicii: vizită la fermă, cel puțin un eveniment rural pe săptămână, de ex. tură sau excursie ghidată, oferirea de alimente și alte produse proprii sau de origine locală, asigurarea oportunității de a se implica în lucrările agricole în funcție de sezon și de condițiile meteo.

Certificatul Urlaubs Winzerhof se acordă vinăriilor înregistrate care își desfășoară activitatea în mediu rural și combină serviciile de ospitalitate cu activitățile legate de producerea de vinuri. Un prim criteriu pentru aceste unități este acela de a asigura cazare în apropierea vinăriei. Oaspeții trebuie să aibă oportunitatea de a cunoaște familia producătoare de vinuri și de a participa la degustări cu vinurile produse. Un alt criteriu de certificare pentru aceste unități este acela de a asigura cel puțin trei dintre următoarele servicii: vizită la cramă sau la vinărie, cel puțin un eveniment cu caracter rural, de ex. activitate de cultivare viță de vie, asigurarea de vin și alimente din producție proprie și alte produse locale, asigurarea oportunității de a participa în activitățile de producere de vinuri.

Acest certificat se acordă acelor ferme de cai înregistrate care pe lângă serviciile oferite în calitatea de fermă de cai asigură turiștilor și cazare în mediu rural, de ex. în casă de oaspeți, apartament sau cameră B&B. Constituie criteriu de certificare și asigurarea accesului la zonă verde, traseu de plimbare, traseu de biciclete sau pentru tură. Serviciile de bază sunt legate de cai, astfel este obligatoriu ca ferma să asigure spațiul și echipamentele necesare și adecvate pentru călărit. Activitățile ecvestre – de ex. cursuri de călătrie, plimbări cu căruța cu cai, drumeții cu cai etc. – trebuie să fie supravegheate de personal specializați în domeniu. Un alt criteriu al certificării este acela ca ferma să dispună de cai și echipamente de echitație în stare bună.

Urlaubs Fischerhof este un certificat care se acordă acelor unități ospitaliere care oferă și servicii legate de activitățile din piscicultură. În cazul acestor ferme casa de oaspeți sau apartementele se află în apropierea zonei de pescuit. Turiștii trebuie să aibă acces la mediu natural adecvat pentru odihnă. Serviciile de bază sunt legate de activitățile de piscicultură, astfel fermele trebuie să dispună de mediu acvatic și echipamente necesare (de ex. bărci, geantă frigorifică etc.) pentru desfășurarea acestor activități. Sunt obligatorii și următoarele servicii complementare: servicii de trasnport pentru turiști, cel puțin o activitate/eveniment legat de piscicultură pe săptămână, asigurarea de mâncăruri din pește și alte produse locale.

O astfel de fermă este de exemplu ferma Ferienhof Schmidtner, care, pe lângă asigurarea de cazare și mediu adecvat activităților de pescuit, oferă turiștilor și servicii de wellness în cadrul unui centru bine dotat, dispune și de loc de joacă amenajat pentru copii, oferă activități care implică animale de casă, dispunând de toate amenajările și echipamentele necesare pentru petrecerea timpului la aer liber.

naturteich-altmuehltal-fischfang2

Acest certificat se acordă proprietarilor de fermă de fructe care oferă oaspeților cazare, servicii de agrement și condiții pentru odihnă, asigurând în același timp acces la fermă, prin implicarea activă în activități. Fermele certificate sunt plasate într-un mediu în care turiștii au posibilitatea de a se plimba în natură. Turiștii care doresc să se odihnească în aer liber au la dispoziție șezlonguri. Un alt criteriu de certificare este acela de a asigura copiilor programe de agrement și joacă. Datorită particularității fermei, oaspeții sunt întâmpinați cu un coș cu fructe și au posibilitatea de a cunoaște procesele de prelucrare a fructelor. Astfel, turiștii care vizitează o fermă de fructe pot lua cunoștință de modalitățile de preparare a dulceților, rachiurilor, sucurilor din fructe, și pot participa la degustări unde pot savura toate aceste produse. În plus, fermele de fructe certificate trebuie să asigure minim trei dintre următoarele servicii: vizită la fermă, pe lângă degustările obligatorii cel puțin un program cu caracter rural pe săptămână (de ex. cursuri de gătit, plimbare cu căruța în timpul recoltei etc.), oferirea de fructe, mâncăruri sau produse proprii sau de origine locală.

Un exemplu bavarez în această categorie este Peterhof, o fermă condusă de o familie de mai multe generații, aflată în proprietatea acesteia de secole. Pe ferma Peterhof proprietarii cultivă diferite specii de fructe (mere, pere, cireșe), din care produc diverse bunătăți, inclusiv rachiu de fructe. Ferma dispune și de două apartamente pentru oaspeți, în care pot fi găzduite nouă persoane.

obst peterhof

Întreprinderile rurale care obțin certificatul Urlaubs Erlebnis trebuie să aibă oferte atractive de programe de agrement. Unul dintre criteriile de bază îl constituie calitatea și starea corespunzătoare a mediului și a infrastructurii aferente serviciilor turistice. Unitățile certificate trebuie să pună la dispoziția turiștilor o persoană de contact care să le îndrumeze pe tot parcursul sejurului, trebuie să asigure o gamă largă de programe de odihnă și agrement, precum și servicii de catering. Pachetul de programe poate fi legat de următoarele tematici: agricultură și silvicultură, producția de vinuri, activități legate de cultivarea de fructe și viță de vie; vegetația locală, protecția naturii și managementul terenurilor agricole; produse locale, producția de alimente, activități de peisagistică, arte, cultură și sănătate.

Certificatul Land Urlaub se acordă acelor unități de cazare care se află în mediu rural, adesea pe teritoriul unei foste ferme. Serviciul de bază este asigurarea de cazare în case de oaspeți, într-un mediu în care poate fi asigurat acces la zonă verde, alee, piste pentru biciclete, trasee pentru tură, astfel încât turiștii să se bucure de condițiile necesare pentru activitățile de agrement și de descoperirea naturii. Și în acest caz este necesar ca unitatea să asigure servicii complementare, ca de exemplu: oferirea de alimente sau produse proprii sau de origine locală, cel puțin un program organizat cu caracter rural pe săptămână, acces la grădină sau gazon.

DLG – Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft

DLG, cea mai importantă organizație din domeniul agriculturii și industriei alimentare din Germania a fost înființată în anul 1885, având în prezent un număr de peste douăzeci de mii de membrii. Activitățile organizației din domeniul turismului au la rândul lor o tradiție de decenii, și se datează din 1972, când organizația a lansat propriul sistem de certificare.

Una dintre mărcile DLG este „Urlaub auf dem Bauernhof“, adică Vacanță la fermă. Această marcă poate fi obținută de către acele ferme care asigură oaspeților oportunitatea de a se implica în mod activ în lucrările desfășurate pe fermă, precum și cele care funcționează ca ferme de cai.

O astfel de fermă bavareză este Ferienhof Kirschner, care asigură turiștilor spațiu pentru camping, cazare în casă de oaspeți și camere de oaspeți, furnizând în același timp și servicii prin care oaspeții au posibilitatea de a participa la lucrările actuale și sezoniere desfășurate pe fermă.

ferienhof

Vinăriile sunt certificate în mod separat și de către DLG, prin marca „Urlaub auf dem Winzerhof“, care se acordă acelor întreprinderi rurale care desfășoară activități legate de viticultură și vinificație. Oaspeții au acces la o serie de servicii de bază (de ex. cazare, masă, programe de agrement), având acces în același timp și la activitățile curente ale vinăriei.

O astfel de vinărie bavareză este Hör Gästezimmer, care așteaptă iubitorii de vinuri cu unsprezece camere de oaspeți, degustări și diverse activități specifice producerii de vinuri.

image_manager__bxslider_full_main_zimmer10_full

Marca „Landurlaub“ se acordă acelor case de oaspeți, hoteluri, conace și proprietăți din mediul rural care asigură turiștilor cazare în mediu rural, și în același timp oferă o gamă foarte largă de pachete de programe de agrement.

Un exemplu bavarez excepțional pentru această categorie este Ferienhof Pension Weiß, o pensiune wellness de cinci stele plasată în mijlocul Pădurii Bavariei (Bayerischer Wald), cu o ofertă bogată de servicii complementare. Astfel pe lângă serviciile de bază – cele de wellness – oaspeții au acces la o serie de alte facilități, cum ar fi teren de tenis, piscină, facilități pentru pescuit, călărit, ciclism, ture pentru descoperirea naturii.

hausansicht_hausschrift_1

! Pentru sursele imaginilor dați click pe imagini. (For image credits click on the photos.)